DIY Console



De budget en tweedehands computers

Kantoorcomputers zijn een goede basis voor emulatie systemen. Tweedehands kosten ze niets en ze passen in je TV meubels (zeker de nieuwere). Ze hebben genoeg USB poorten vanvoor, een DVD speler en een vaak een mooie grote powerknop. Wat wil je meer van je console? Bovendien hebben ze een degelijke CPU en doorgaans voldoende geheugen. Je neemt gewoon een Dell Optiplex, en als je wat zwaardere emulatie wil doen, steek je er een goedkope GPU in die erin past.

Al moet het gezegd worden dat dit niet noodzakelijk de goedkoopste of meest praktische optie is. Het voordeel is dat herbruiken milieuvriendelijk is en dat je het systeem later voor alsnog alles kan gebruiken. Het is een standaard PC met standaard onderdelen. Steek er in of smijt er op wat je wil. De goedkoopst mogelijke sata SSD die je kan vinden is altijd de moeite om in te steken als er nog geen is. Het nadeel is dat er intussen betere opties zijn.



De Singleboard computers

SBCs zijn razend populair. Ze waren een technologische revolutie op zich door compacte, zuinige en goedkope computers te voorzien die je kan programmeren om eender wat te doen. Het kan een filter zijn tegen reclame op heel het lokale netwerk, als mediacenter. Maar het is ook beter voor veel praktische applicaties dan een PC of laptop! Denk ondermeer aan een geavanceerd beveiligingsysteem voor je huis als slimme camera, deurbeveiliging, sentrygeweer/laser, aansturing voor je gevechtsrobotten..

Je gaat geen problemen hebben met 2D consoles op een SBC te spelen, en eens opgedreven met betere koeling kunnen deze toestellen zelfs Playstation, N64 en Dreamcast spellen spelen. Het is echter misleidend hoe goedkoop hun basisprijs is vergeleken met al de extra zaken die je nog nodig hebt zoals een SD kaart, adapter, behuizing en/of fan op maat en.. Helaas met sommige nieuwere ook iets om mini-HDMI om te zetten naar fantsoenlijke HDMI. Een Retropi kan dus duurder uitvallen dan de eerste optie. Je bent bijna beter af met de SBC computers van Sony en Nintendo, want dan krijg je niet alleen dat alles en een dertigtal ROMs maar erbij. Je hebt dan tenminste ook een controller!


De nieuwe handhelds

De nieuwe hardware maakte het ook mogelijk om dit soort emulators goed te laten werken op goedkope 3rd-party handheld fabrikanten. De recentere PocketGo S30 en Retroid Pocket 2 zijn goedkope toestellen waarvan we vroeger nauwelijks durfde te dromen. En ze worden enkel beter met de tijd!

Maar het is natuurlijk een beetje spijtig dat he handheld markt beperkt was tot consolegames. Er zijn een hele hoop PC games die zonder problemen gespeeld kunnen worden met de touchscreen of D-pad/sticks. De GDP Win was een crowdfunding succesverhaal. De nieuwe GDP Win3 en de AYA NEO zijn erg krachtige handheld computers met volledige Windows ondersteuning. Maar omwille van hun hoge prijs en beperkt nut als een computer raad ik eerder aan om voor minder geld een mini laptop (11 tot 13 inch) en een controller te kopen. Het kan makkelijk voor alles gebruikt worden, en met een extra controller speel je makkelijk co-op op de trein of achter in de auto. Wat potjes Mariokart maakte de reis van Hasselt naar Gent en terug een heel stuk korter voor mij. Het zwaardere gamingwerk voor de desktop laten is budgetair het verstandigst.


Launchbox, Retroarch en emulators

Emulators zijn meestal best makkelijk om te gebruiken. Je gaat naar de site (of de softwarecenter van je OS) en installeert het. Je start het op en gaat naar opties. Stelt de knoppen in onder "input". En eens dat gedaan is ga je gewoon naar "File" of "System" en kiest "Load ROM" en selecteert die of als je bijvoorbeeld je Playstation CDROM hebt insteken "Start Disk".

Console Best emulator
Arcade MAME
PC-Engine/TurboGrafx16 BizHawk
Nintendo Gameboy, GBC, GBA VisualBoyAdvance
Nintendo NES, SNES ZSNES
Nintendo 64 mupen64plus
Nintendo DS DeSmuME
Nintendo Gamecube, Wii Dolphin
Sega Master System, Game Gear, Megadrive/Genesis Fusion
Sega Dreamcast Redream??
Sony Playstation Duckstation
Sony Playstation 2 PCSX2
Sony Playstation 3 RPCS3
Sony PSP PPSSPP

Natuurlijk is het niet zo interesant om speciaal met muis en/of toetsenbord de emulators op te starten en je ROMs te kiezen. Wat je wil is dat alles er uniform uitziet en makkelijk met je controller te bedienen is. Gelukkig is hier aan gedacht! Dit kan door gebruik te maken van een frontend. Launchbox is zeer populair voor zelfgebouwde arcadekasten, en RetroArch is nog veel bekender omdat ze gebruikt wordt op computers en DIY consoles. Met Retroarch kies je gewoon welke "cores" je inlaad, dit is hun manier om emulators en optimisaties ervoor te installeren. Je selecteert gewoon een ander als eentje niet goed moest werken, en hebt dan misschien wat meer geluk. Maar wat echt indrukwekkend is aan RetroArch is dat het niet alleen werkt op Windows, Mac of je eigen Linux installatie. Het is ook beschikbaar voor een hele hoop consoles! Emulatie staat je dus echt toe om eender wat te spelen op zowat eender wat. En het is nog best gebruiksvriendelijk ook.

Handige functies

- Savestates: Savestates zijn een exacte momentopname van je spel. Het is vergelijkbaar met het op pauze zetten en dan terug aanzetten van je game. Behalse dat je dat exacte moment bewaard zelfs nadat je het uitzet of als je gewoon verderspeeld. Je kan dat moment opnieuw inladen. Dit kan dus gebruikt worden om "vals te spelen" in je singleplayer game. Net als met gewone saves kun je er meerdere bewaren. Zeer handig sinds oudere games vaak aan één stuk uitgespeeld moesten worden omdat ze geen savesysteem hadden. Ze hebben ook vaak oneerlijke momenten en bugs die je vooruitgang hinderde.

- Versnellen en vertragen: Simpelweg het spel sneller of trager laten spelen. Versnellen word vaak gebruikt bij het levelen in turnbased RPGs zoals bijvoorbeeld Pokémon of Final Fantasy..

- Screenshots en video-opname: Spellen die je emuleert zijn makker om op te nemen dan op console. Je hebt geen speciale hardware nodig. Zelfs als de emulator de functie niet heeft ingebouwd is er veel software voor op je PC.

- Hogere framerate: Terwijl een stabiele 30FPS geen probleem is bij veel soorten spellen, is het een stuk aangenamer om alles op minstens 60FPS af te spelen.

- Hogere resolutie en AA voor grotere schermen: Televisies zijn vaak groter dan vroeger. Hierdoor wordt het beeld vaak lelijk uitgestrekt. Dit alleen al is genoeg reden om gebruik te maken van een hogere resolutie upscaling en anti-aliasing. Afhankelijk van het spel kan het er zelfs op dezelfde beeldgrote een heel stuk beter uitzien met deze technieken.

- Geen of weinig laadtijd: De eerste disc-based consoles hadden nogal wat laadtijd. Vergelijk bijvoorbeeld hoe lang het duurd voor een N64 om iets te laden, vergeleken met een Playstation. Emulators nemen laadtijden zo goed als geheel weg.

Persoonlijke backups: Legaal, maar praktisch?

- BEKIJK WETTEN IN VERBAND MET PERSOONLIJKE BACKUPS
- Mag je media afspelen vanaf de back-up
- Moet je het oorspronkelijk daarvoor eers vernielen om wettelijk in orde te zijn?
- Is de wet praktisch genoeg om iets van aan te trekken? (of is dit als dansen in een cafe?)

ROMs & ISOs: Cardridges & Discs

Gamestreaming: DRM killed the Blu-ray star

- Minimum vereisten voor PS3 emulatie
- Blu-Ray verkrijgbaarheid en prijs
- PS Now als alternatief, niet omdat ze nog moeilijk draaien maar omdat BDs een pain zijn