Controllers en andere peripherals

Weet je wat pas echt geweldig is met computers? Niet alleen passen ze overal, je kan er zowat alles op aansluiten. Inclusief controllers. Alweer is het voordeel van de PC het ruime aantal opties dat je hebt. Wil je iets gemaakt voor PC of wil je originele console controllers gebruiken via adapters? Wil je een betaalbaar stuur, of ga je voor realistische simulatie flightsticks? Of het nu voor gaming achter je bureau is, of je laptop aangesloten hebt op de TV, een controller is nodig om te relaxen in je zetel.

TLDR: Als je gewoon een paar simpele wil, kijk naar Hyperkin X91 voor een retro gaming controller (of kleine handjes) die je ook standaard kan gebruiken, en de Xbox One PC controller voor modern gereedschap.

De goede ouwe Xbox for PC controller en andere

Of het bedraad is, of met een dongle, de Xbox controllers voor de PC hebben hun dienst bewezen. Niet alleen werken ze geweldig goed out-of-the-box. Ik was in 2008 erg verbaasd toen Assasin’s Creed op de PC niet alleen goed werkte, maar dat de HUD ook de juiste knoppen aangaf. Het was alsof ik op een Xbox aan het spelen was, maar beter natuurlijk. Veel andere PC spellen sindsdien bieden niet alleen goede controller support aan, maar tonen ook de Xbox. Controllers waren nooit aangenaam om te gebruiken op de PC voorheen. Maar wie dat nu zegt is meer dan 10 jaar te laat.

Je kan ook net als met de Dual Shock 3 & 4, gewoon de Xbox One controllers die je al hebt gebruiken doo gewoon een Xbox Wireless adapter te kopen. Sommige modellen werken zelfs met alle Bluetooth ontvangers. Ik raad ze eerder aan dan Playstation controllers omdat ze ergonomischer zijn. Maar beiden werken evengoed. Ze hebben allebei dezelfde knoppen en input, twee sticks en een D-pad dus het is een kwestie van voorkeur. Terwijl je speciaal een bedraade of draadloze moest kiezen voor het 360 model kan je met de Xbox One controller gewoon kiezen om de USB-C kabel in te steken.. De Switch Pro Controller is wel een aanrader als gebrek aan analoge triggers je niet stoort, en wordt evenzeer zonder problemen in Steam herkent. Check de opties in Steam's Big Picture mode om te zien wat je allemaal kan!

Je hoeft dus absoluut niet speciaal een controller te kopen voor de PC. De kans is groot dat je al iets hebt liggen dat je gewoon bent of goedkoop tweedehands kan krijgen. Je hebt dan wel geen dongle voor het met je desktop te verbinden omdat in tegenstelling tot laptops ze zelden Bluetooth ondersteunen.

Steam controller

Ik ga niet liegen, de Steam Controller is een een teleurstelling. Het maakt gebruik van AA batterijen en ik heb nooit zin gehad om het als ‘mouse and keyboard’ vervanging te gebruiken in games. Voor strategiespellen zoals Civ te spelen kunnen de trackpads goed werken, maar ik gebruikte het eerder als afstandsbediening voor de laptop aan de TV. Tenzij je echt gebruik wil maken van Big Picture Mode in Steam om vanuit je zetel point and click adventures of Civilization te spelen, raad ik het niet echt aan. Wil je iets om vanuit je zetel zulke PC-games spelen, dan zijn er draadloze All-in-One media keyboards met touchpad of trackball.

Retrocontrollers

Zelfs als je geheel andere controllers gebruikt zijn er zelden nog problemen met drivers. Dit is ondermeer dankzij de standaardisatie van Xinput en Directinput. Dit is geweldig voor degene die zweren bij de originele controllers. Vooral voor de N64 en de SNES. Persoonlijk ben ik eerder een fan van de Wii Classic Controller. Let echter goed op de reviews als je adapters koopt zodat je ze op de PC kan aansluiten. Er zijn nabootsingen van onder meer Retrolink die makkelijker te verkrijgen zijn dan de adapters. Er zijn zeker degelijke merken voor retrogaming. De Retrolink NES controller werkte perfect voor games zoals Shovel Knight, of veel van de eenvoudigere spellen van vroeger. Maar voel je niet gedwongen om perse meer neer te leggen voor kwaliteitsmerken als 8bitdo. Ik heb geen problemen gehad met merkloze controllers op Ebay. Al heb ik de indruk dat ze in China ergens uit de fabriek gesmokkeld waren voordat het Retrolink logo erop kwam..

Andere merken en soorten

Je hebt allerhande USB controllers van merken zoals het in de winkels veel voorkomende Logitech en Thrustmaster. En op internet vind je er natuurlijk ook een hele hoop van merken waarvan je anders nooit gehoord van zou hebben. Er is op zich niets mis met deze te gebruiken. Er zal ongetwijfeld wat prul bij zitten, maar over het algemeen is dankzij standardisatie de markt beter dan ooit. Ik vermeld enkel wat overal makkelijk te verkrijgen is en waarbij je zeker bent dat ze van goede kwaliteit zijn.

Joysticks

De enige die ik ooit heb gebruikt is de Thrustmaster USB Joystick. Het is een oude goedkope keuze die je vandaag de dag nog steeds kan krijgen. Het was genoeg om flightspellen een stuk plezanter en aangenamer te maken. Wees gewoon bereid om met de andere hand het toetsenbord te bedienen voor versnellen, vertragen, yaw (zijwaarts zonder rollen) en al de andere zaken die je niet kan binden aan het beperkt aantal knoppen. Het is geen Saitek. Maar je zal zelf wel weten als je voor zoiets in de markt bent.

Arcadesticks

Vele denken dat arcadesticks een absolute vereiste zijn om goed te kunnen zijn in fighters. De pro’s zijn het echter oneens: het gaat vooral om voorkeur. Er zijn duidelijke verschillen in hoe ze spelen, maar het geen dat je gewoon bent werkt simpelweg beter. Het heeft geen zin om aan een heel ander soort controller te wennen en verbetering te verwachten. Het kan wel fijn zijn om gebruik te maken van dat soort controls voor de afwisseling. Veel van de controllers die je kan kopen associeren de knoppen en stick beweging met toetsenbord letters, waardoor ze makkelijk in te stellen zijn zonder speciale software of drivers. Verwacht echter niet dat je echt met twee langs elkaar op zoiets als de mijne kan spelen. Je hebt gewoon niet de ruimte om het comfortabel te doen. Geloof me. It’s akward.

Dit alles wil echter niet zeggen dat pro gamers in de fighting-game scene niet zijn beginnen te experimenteren met alternatieven voor de arcade stick. Een grote ontdekking dat ze vervangen met mechanische richtingstoetsen voor snellere en preciezere input. De markt hiervoor is aan het groeien met randapparatuur zoals de MixBox Arcade controller. En laten we retrogaming sinds het ook een geweldige vervanging is voor de D-pad. Ze zijn echter nogal duur. Gelukkig zijn er handgemaakte custom opties die een heel stuk compacter en goedkoper zijn (bv: thnikk's shop).

Racingwheels

In tegenstelling tot joysticks kan ik onder geen enkele omstandigheid aanraden om goedkopere racesturen te kopen. De goedkope en lichte pedalen blijven onmogelijk op hun plaats, en je kan maar beter hopen dat het stuur goed vastklemd. En dan maar hopen dat het goed werkt in het spel! Als je gaat racen en je wil niet neerleggen voor de goede dingen, dan ben je simpelweg beter af met een controller. Maar als je bereid bent om wat meer te betalen kan je een idee beginnen te krijgen van wat echt racen is. Minder plastiek, meer forcefeedback! Een voorbeeld uit eigen ervaring: Fanatec Forza CSR EU Wheel, Elite pedalen en de Shiftstick maken racen veel intenser. Er zijn tal van merken die hardware aanbieden voor ondermeer de Sim Racing community. Maar ik wil graag Fanatec vermelden omdat ze zo uitstekend waren om meteen een nieuwe adapter te sturen toen ik vroeg hoe ik de oude kon opsturen ter vervanging. Ik dacht hat het probleem aan de adapter lag maar was helemaal niet zeker. Defecten kunnen immers altijd gebeuren. Maar ze geloofde mijn uitleg, en stuurde zonder wachten een nieuwe waardoor het snel gefixd was. Je krijgt dus echt een product en service naargelang de prijs.

Gimmicks and warning

Je kan met het alles dat intussen vermeld is al heel wat coole dingen doen. Dat gezegd zijnde is het perfect mogelijk om te ver te gaan in de aankoop van peripherals. De consoles zijn niet de enige met gekke en vaak nutteloze gimmicks. De NES Roll ‘n Rocker en de Sega Activator zijn teleurstellingen, maar ook vele jaren later is er meer dan genoeg rommel te vinden in winkels en op kickstarter. In mijn zoektocht naar interessante game-ervaringen heb ik met alllerhande prul gewerkt. Het is nogal beschamend hoeveel geld ik heb weggegooit alleen al aan het uitwerken van allerhande concepten met VR en peripherals. Het kan even interessant zijn als het werkt, maar ik heb echt geld weggegooid met zaken als de Leap Motion of de Razer Hydra. Ik denk dat met dat laatste dat ik in de Media Markt heb gekocht misschien twee uur ben bezig geweest.

Het enige van deze ongewone peripherals waar ik over tevreden over ben is de Razer Tartarus. Een goede oplossing voor shooters of MMOs als je mechanische toetsenbord te luid is tijdens het voicechatten, opnemen of streamen. Het is samen met de gelijkaardige, maar iets luidere, Razer Orbweaver ook een ergonomische optie als je absoluut een toetsenbord met numpad wil hebben. Schuif de toetsenbord aan de kant en je hebt al de ruimte die je kan wensen om met de muis te bewegen.



De standaarduitrusting

Muis en toetsenbord

Over muizen en toetsenborden gesproken, gooi ook hier niet geld weg waar het niet hoeft. Zelf heb ik twee Logitech G300 muizen gehad. Ze waren niets speciaals maar ik was er ontzettend tevreden mee. Je wil hoe dan ook een muis met een minstens twee extra knoppen als je shooters speelt. Een voor herladen en een voor melee. Sommige games hebben ook een apparte knop om granaten te werpen. Op die manier kan je bij shooters dus in alle richtingen blijven bewegen. Handig als je dekking zoekt! Het is ook veel aangenamer als je op het internet surft of in de verkenner bezig bent. Maar wat draadloze muizen betreft kan ik enkel zeggen dat ze: elke. keer. weer. zinloze rommel blijken te zijn. Een draad stoort absoluut niet als ze een beetje juist ligt dus bespaar jezelf de ellende van batterijen of oplaadstations.

Iets anders dat ik al enkele jaren gebruik, maar echt niet geschikt is voor FPS games, is de trackball. Terwijl deze op eerste zicht vreemd lijken, is het een zeer aangename manier van werken eens je het gewoon bent. Het bespaard ruimte op de bureau, en is blijkbaar een absoluut godsgeschenk voor veel mensen met last van hun armen of pols. Er zijn echter niet veel keuzes. Logitech heeft een aantal opties zoals de bekendere Trackman Marble en Trackman Wheel. Zelf gebruik ik al twee jaar de Kensington Orbit. En samen met mijn Dvorak-layout toetsenbord denkt niemand eraan om met hun poten aan mijn PC te komen!! MWUHAHAHAHA!

Mechanische toetsenborden zijn terug van weggeweest en populairder dan ooit! Het is moeilijk om te omschrijven hoeveel aangenamer ze zijn om te typen dan membraan (rubber dome) toetsenborden. Maar ze zijn, zolang je ep op let dat je geen fanatiekeling wordt, de investering wel degelijk waard. Iets dat je zeker wil hebben als je graag in het donker gamet (zoals ongetwijfeld het geval is) is een backlit toetsenbord. Er zijn veel onnodige features zoals RGB die toetsenborden duurder maken dan ze hoeven te zijn. Maar backlit keyboards kosten niet veel meer en zijn zeker fijn om te hebben als je nog graag in het pikkedonker zit. Een degelijk toetsenbord komt wel tussen de 70 en de 120 euro.

Als ik echt één belangrijke tip heb bij het kiezen van een toetsenbord: koop geen fullsized toetsenbord. Een volledig toetsenbord met (zoals altijd) de numpad aan de rechterkant is nogal stom. Dus ja, de meeste toetsenborden zijn stom. Serieus, de standaard zou een tenkeyless (TKL) moeten zijn. Of als je echt iets op maat wil: een 75% (heeft nog functietoetsen) of 65% (gewentijd nodig) toetsenbord. Als je toch een numpad wil, bijvoorbeeld omdat je veel rekenwerk doet, raad ik aan om een aparte numpad te nemen. Deze zijn ook handig voor professioneel gebruik om macros en shortcuts op in te stellen. Let gewoon op met extremere formaten zoals 40% of 60% toetsenborden. Ik kan deze absoluut niet aanraden voor 99% van computergebruikers.

De laatste overweging voor je mechanisch toetsenbord op maat zijn welke keyswitches je gaat gebruiken. De switches worden genoemd naargelang hun kleurcode, en er zijn een heel aantal soorten en merken (Cherry, Gateron, Kailh). De beste manier om te ontdekken welke juist aanvoelen is door ze uit te proberen. Het erg moeilijk om de onderlinge verschillen, of de verschillen met een "gewoon" toetsenbord te omschrijven. De Cherry MX Brown switches zijn stil maar geven nog altijd een voelbare klik, ze worden het meest gebruikt door gamers. De blauwe zijn erg klikkerig en hoorbaar. Ik kan ze uit ervaring aanraden voor wie heel erg veel schrijft. Allerlaatst heb je linear switches die geen klik laten voelen. De meest voorkomende daarvan zijn de rode switches.

Headsets en microfoon

Een gamingheadset lijkt een goede deal. Je hebt tegenwoordig zelfs een deftige microfoon inbegrepen. Koptelefonen zijn een van die dingen waarbij er een hele hoop marketing onzin is om je van te behoeden. Om nog maar te zwijgen dat er veel dure headsets zijn die wel heel erg makkelijk kapotgaan. Het is moeilijk om in te beelden hoeveel geld en plastiek er verspild is aan deze zooi. Vergeet surround en dergelijke marketing troep, je kan perfect rond je horen met goeie ouwe stereo. Zoek ‘Virtual Barber Shop’ of andere 3D audio filmpjes op als je me niet geloofd. Het is herhaaldelijk bewezen dat je richting en afstand even goed (of beter) kan inschatten met het gewoonlijke gerief. De software, en in het geval van muziek en films vooral de opname, is veel belangrijker dan overontworpen en loodzware headsets op je hoofd zetten.

De beste reden om iets dergelijk in huis te halen is als je een draadloze wil zodat je makkelijk kan blijven zeveren op Teamspeak, Discord of wat dan ook terwijl je van je bureau weggaat. Of als je in de zetel wil gamen zonder dat je anderen wakker maakt. Er zijn wel degelijk scenarios voor. Sommige, en je zal moeten uitzoeken welke het zijn, hebben verbazend goede batterijduur en bereik. Als je ze enkel opzet als je aan de bureau zit ben je echter beter af met een externe microfoon. Er zijn veel deftige USB microfonen die samen met een aparte koptelefoon wat meer kosten. Het voordeel is dat ze tenminste lang meegaan en helder geluid opnemen. Het enige probleem ermee is dat ze vervelend kunnen zijn om te plaatsen op je bureau. Maar je kan ze heus een stukje van je af zetten. Als je erg veel opnames of streaming doet wil je ze waarschijnlijk ook op een verstelbare arm zetten. Onthou gewoon dat ze de investering waard zijn en je er niet persé een popfilter op moet zetten om erin te spreken alsof je Lemmy van Motörhead bent.

Het beste wat je kan doen is dus gewoon in de winkel testen wat comfortabel zit, goed klinkt en de juiste prijs heeft. Zelfs erg betaalbare headsets zijn prima en kan je zonder al te voorzichtig zijn gebruiken zoals je wil. Zelf ben ik erg tevreden met mijn Sennheiser HD 220. Als je echt geluidskwaliteit wil heb je onder meer de Sony MDR 7506. Deze is bij veel professionals geliefd maar kosten wel wat meer, zelfs al is het geen absurde prijs. Het is zowat de standaard in de audio-industrie. Maar ik heb ook al koptelefonen gekocht die heel snel veel pijn doen aan de oren. Ze werken evengoed voor te gamen op je PC als voor te luisteren naar podcasts op de bus. Het is ook niet zo een ramp als ze kapotgaan. Koop dus een aparte microfoon en kies voor comfort!

Webcams

Het is hopelijk al bij de meeste doorgedrongen dat er veel problemen zijn op vlak van privacy en veiligheid. Meer dan ooit beseffen we de meerwaarde van videochatten. En dat is allemaal mooi en wel. Terwijl niet iedereen bepaald Mark Zuckerberg is, en de kans dat de ex-collegas van Edward Snowden naar je aan het kijken best klein is, kan het geen kwaad om met verstandig met cameras om te gaan. Laptops komen ondanks al deze gebeurtenissen en inzichten helaas nog maar zelden met fysieke killswitches voor draadloos en webcam/microfoon.

Zelfs als we dit allemaal compleet terzijde leggen gaan er erg vaak onbedoeld dingen getoond worden. Wees dus verstandig en plak de ingebouwde webcam van je laptop af. Gebruik een USB-webcam en laat deze enkel insteken als je ze gebruikt. Dit voorkomt veel ongewenste situaties en zelfs al de moeite om je gewoon gerust te stellen. Het is een kleine moeite maar een enorm doeltreffende security-maatregel.