Genre RTS
Release 1999/2013
Linux Platinum
MacOS N/A
Steam €19,99 €2,75
GOG N/A

Age of Empires: HD Collection

Rock, Paper, Tribuchets

“Matthijs, gij vuile kl**tz*k!” galmde door onze gang van het kotgebouw in het hartje van Leuven. Het is niet iets dat ik mijn buurman kwalijk kon nemen. Ik zie mezelf als een oprecht persoon. Maar om de een of andere reden heb ik altijd een dolk achter mijn rug bij het spelen van AoE II. De kaart was opgedeeld in twee grote eilanden. En al snel had ik een alliantie gesloten met de andere bewoner. We wisten dat een van de twee andere op zijn eentje zo sterk zou zijn als ons. Het is misschien eerder ironisch dat mijn faculteitsgenoot geschiedenis studeerde. Hoe kon iemand die geschiedenis studeert (en Blackadder kijkt) dit verraad niet zien aankomen?

Ach ja, hij wist tenminste hoe laat het was toen hij eindelijk merkte dat ik een vijftiental katapulten in zijn stad had geparkeerd. Als hij had gezwegen had hij er mischien nog snel iets aan kunnen doen. Het moment dat onze boven en onderburen opnieuw zich vragen stelde met over lawaai tussen hun in, veranderde ik een kleine instelling, en begonnen mijn eenheden automatisch zijn machtige stad met de grond gelijk te maken. Ik zal de grappen met de pastoren in het spel maar voor mezelf houden..

LAN spellen hebben altijd iets speciaal gehad, en er zijn er weinig als die van AoE II. Om een of andere reden stapte ik de schoolpoort buiten in het late schooljaar en bad ik voor een remake van dit spel. Vraag me niet waarom, ik ben gek ofzo, en het was een katholieke school. En zoals al een aantal keer sindsdien is gebeurd, kwam dit ietsje later nog uit ook!

Het spel is een van de bekendste voorbeelden van een RTS. Spelers kiezen uit een aantal beschavingen, die elk hun eigen specialisaties en kenmerken hebben. Vanaf hier bouwen ze hun rijk uit doorheen de (snel passerende) tijdperken. Uiteraard met de bedoeling je tegenstanders te verslaan.

Mijn favoriete beschaving zijn de Hunnen, en ze zijn een erg apart volk. Je moet namelijk geen huizen voor hen bouwen, waardoor je sneller (en vooral gemakkelijker) kan uitbreiden. Het zal niemand verbazen dat cavalerie hun sterkte is. Andere beschavingen die ik zeker wil vermelden zijn de Spanjaarden en Turken, die allebei erg versatiel zijn en zich sterk ontwikkelen naar het einde toe. Experimenteren met de beschavingen is deel van de fun, en bovendien ook erg makkelijk aangezien alle nodige informatie keurig terug te vinden is in het spel zelf. Je zult ongetwijfeld favorieten civs en strategieën vinden voor je het weet.

Wees echter gewaarschuwd! Een potje kan best lang duren.